Wie is Aukje?

"It is mei sizzen net te dwaan"1. Profielfoto 08 Aukje de Vries

Sinds 8 november 2012 zit ik in de Tweede Kamer. In de afgelopen periode als Kamerlid heb ik me onder meer bezig gehouden met de portefeuilles financiën, financiële markten en belastingen. Sinds april 2021 ben ik woordvoerder zorg (cure en Corona)  van de VVD Tweede Kamerfractie. Mijn doel is onze goede zorg versterken, ook om beter voorbreid te zijn op een volgende gezondheidscrisis. Alle mensen in de zorg leveren in de Coronacris een prestatie van wereldformaat. Dag in dag uit staan zij, met gevaar voor hun eigen gezondheid, in de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus. In deze crisis zien we tot hoeveel onze zorg met goede samenwerking in staat is. Die samenwerking moeten we behouden waar dat helpt om mensen betere zorg te geven. Naast woordvoerder zorg, ben ik ook woordvoerder gaswinning Groningen, Koninkrijkrelaties en Wadden en ben ik ook voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie.

Ik ben een geboren en getogen Liwwadder, maar heit en mem komen uit Parrega en Workum. Na het Gymnasium in Leeuwarden, heb ik economische geografie gestudeerd in Groningen. Ik denk dat daar mijn passie voor reizen nog verder is gegroeid. Die passie heeft me gebracht naar veel mooie plekken in Europa, maar ook naar Australië, USA, Zuid-Afrika, Pakistan, Jordanië en het Midden-Oosten.

Het reizen heeft mij nog meer getoond hoe belangrijk vrijheid is. Vrijheid moet je veroveren. Elke dag weer. Dat doet de VVD. De keuze voor de VVD is wat dat betreft logisch. Ook als het gaat om keuzevrijheid. Niet een overheid die je beperkt, die alle keuzes voor je maakt, die allemaal onnodige regels maakt. Het is belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om wat van zijn/haar leven te maken en kansen te pakken. Maar het is geen vrijheid blijheid. Want bij die vrijheid hoort wat mij betreft zeer zeker verantwoordelijkheid nemen. Betrokkenheid zonder betutteling.

Voordat ik in de Tweede Kamer kwam ben ik politiek actief geweest in de lokale politiek. Ik ben 9 jaar actief geweest in de gemeenteraad van Leeuwarden. In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar Provinciale Staten van Fryslân. In de Gemeenteraad en Provinciale staten heb ik onder andere financiën, economie, sociale zaken en cultuur in portefeuille gehad. In beide functies heb ik altijd de verbinding gelegd tussen de regio en Den Haag, de Tweede Kamer. Of het nu ging om de Vliegbasis Leeuwarden, de werkgelegenheid in de regio of de infrastructurele projecten in Fryslân. Ik wil Den Haag naar de regio brengen, maar ook de regio naar Den Haag.